PESRSIAN BIOGRAPHY

زندگی نامه

کامران عطایی متولد 1325 “شیراز” ، ده ساله بود که نخستین ذوق و علاقه خود را با  فرستادن مقاله  مختصری و با راهنمایی معلمش برای مجله هفتگی “کیهان بچه ها” نشان داد. در نوجوانی و قبل از پایان دوره تحصیلات متوسطه از طریق دوبی و شارجه برای ادامه تحصیلات عازم بیروت بود که دست تقدیر سرنوشت دیگری برای او مقرر نمود.

عطایی پس از یک دوره کارهای سخت در کشور های کویت ، قطر و امارات متحده عربی سر انجام در بحرین مستقر گردید.

او  17 ساله بود که نمایندگی نشریات موسسات بزرگ ایران چون کیهان و اطلاعات را به طور تجاری و اختصاصی در کشور های عربی جنوب خلیج فارس از جمله قطر ، بحرین و عربستان سعودی به خود واگذار نمود. همینطور و همزمان با سایر مجلات معروف آن ایام چون فردوسی ، سپید و سیاه ، تهران مصور و توفیق عقد قرارداد همکاری و نمایندگی امضا نمود. مذاکره و تبادل نظر در امور تجاری مطبوعات با اشخاصی چون نورالدین نوری و شاپور تبریزی روئسای معروف اداری این دو سازمان و غول بزرگ مطبوعاتی ایران آن هم برای جوان 17 ساله کاری آسان و سهل نبود.

با توجه به فعالیت چشم گیر عطایی نسبت به گسترش تیراژ این نشریات در کشور های عربی و همسایه که روز به روز افزایش پیدا می کرد و با توجه به روابط خانوادگی صاحب امتیازان کیهان چون دکتر مصباح زاده و عبدالرحمن فرامرزی با کشور کوچک و تازه استقلال یافته ای چون بحرین همینطور تیراژ چشمگیر تنها مجله هفتگی عربی موسسه اطلاعات “الاخاء” که شدیدا مورد توجه دولت ایران و وزارت امور خارجه و خصوصا صاحب امتیاز موسسه اطلاعات بود عطایی را به صورت چشمگیر و منحصر به فردی در آورده بود که ناگزیر بودند به طور مداوم یا به صورت اضطراری برای تبادل نظر در امور سیاسی مطبوعات و منطقه و یا به صورت کارشناس امور اجتمایی کشور های عربی جنوب خلیج فارس با بزرگان این موسسات به طور مستمر مذاکرات پیاپی داشته باشد. لذا از عطایی خواسته شد تا علاوه بر امور تجاری مطبوعات امور خبری این موسسات و مجلات را هم به عهده گیرد. مسافرت های پیاپی به کشور های مصر و لبنان و اردن و غیره و مذاکره با سر دبیران و مالکان مطبوعات جهان عرب چون حسنین هیکل ، سلیم اللوزی ، احمد جاراللّه ، عطایی را چهره ای شناخته شده ، خوش نام ، خوش برخورد و فعال نزد دستگاه های خبری و مطبوعاتی با وزارت خارجه و وزارت اطلاعات و جهانگردی در آورده بود.

عطایی تا مدتی به نام مستعار “احمدی” گزارشات و رپورتاژ های جالب و جنجالی چون مصاحبه با محمد علی کلی ، بوکس باز معروف جهان یا مذاکره و مصاحبه با امرای کشور های عربی به عمل می آورد که شدیدا مورد توجه موسسات خبری و دولت و دربار ایران قرار می گرفت.

معروفیت و پشتکار و استقبال از کار مطبوعاتی عطایی به آنجا رسید که دکتر حسنعلی انواری معاون فنی وزارت اطلاعات و جهانگردی وقت دولت ایران در سفری به بحرین از عطایی دعوت نمود تا با تاسیس دفتر خبرگزاری پارس در منطقه عربی کشور های جنوبی خلیج فارس ، مرکز بحرین ، ریاست این اداره خبری و حساس منطقه را به عهده گیرد. لیاقت و سرعت عمل و ذوق مطبوعاتی و گزارشات قابل توجه و روابط مخصوص و حسنه عطایی با مقامات بلند پایه کشور های عربی باعث شده بود تا در سفر حمید رهنما وزیر اطلاعات جهانگردی وقت مورد تشویق و تقدیر از طرف دولت ایران قرار گیرد و امور جهانگردی آن خطه را هم به او واگذار کنند. به دنبال آن ، در سفر محمود جعفریان معاون پر قدرت سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران و مدیر عامل خبرگزاری پارس به بحرین و قطر از عطایی خواسته شد تا همزمان علاوه بر ریاست خبرگزاری پارس ، مسئولیت و مدیریت رادیو تلویزیون ایران را در این کشور ها هم به عهده گیرد. لذا با چند فیلم بردار و دستیار و خبرنگار ، هر دو دفتر بزرگ و مهم خبری ، خبرگزاری پارس و تلویزیون ملی ایران در یکدیگر و با ریاست عطایی در آمیخت.

عطایی طی مدت خدمت مطبوعاتی در کشور های عربی با بیش از 20 رئیس دولت ، پادشاه ، امیر ، نخست وزیر و حاکمان منطقه و همسایگان ایران چون

  • ملک خالد ، پادشاه عربستان سعودی
  • ملک فهد ، پادشاه عربستان سعودی
  • صباح سالم الصباح ، امیر دولت کویت
  • شیخ جابر الاحمد ، وکیل وزارت اطلاعات و امیر کنونی کویت
  • شیخ عیسی بن سلمان ، امیر بحرین
  • شیخ حمد ولیعهد بحرین ، پادشاه کنونی
  • شیخ خلیفه ، حاکم قطر
  • شیخ حمد ، ولیعهد و امیر بعدی قطر
  • جعفر النمیری ، رئیس جمهوری سودان
  • انورالسادات ، رئیس جمهوری مصر
  • ملک حسین ، پادشاه اردن
  • شیخ راشد بن مکتوم ، حاکم دوبی
  • شیخ زاید ، حاکم ابوظبی
  • سلطان قابوس بن سعید، سلطان مسقط (عمان)
  • شیخ حمید، ولیعهد و حاکم کنونی عجمان
  • شیخ صقر ، حاکم شارجه
  • صدام حسین ، معاون رئیس جمهور عراق و رئیس بعدی
  • حسنی مبارک ، معاون رئیس جمهور مصر و رئیس بعدی
  • شیخ راشد ، حاکم عجمان
  • امیر عباس هویدا ، نخست وزیر ایران
  • شیخ خلیفه بن سلمان ، نخست وزیر بحرین
  • و سر انجام ، پادشاه ایران محمد رضا شاه پهلوی

دیدار و گفتگو نموده بود.

زحمات و خدمات قابل ملاحظه و شبانه روزی آن هم در شرایط حساس مساله و جنگ قیمت نفت ، وسیله کشور های بزرگ نفت خیز جهان چون ایران ، عربستان و کویت و غیره و گزارشات دقیق و به موقع عطایی به ایران باعث شده بود تا خارج از مقررات مطبوعاتی و اداری و پروتکل سیاسی وزارت امور خارجه ، عطایی به دستور اسد اللّه علم ، وزیر دربار شاهنشاهی و دکتر باهری معاون او و به علت اعتماد و صداقتی که حاکمان و امرای عربی نسبت به عطایی داشتند و به عنوان رابط بعضی از مسایل چون مسافرت مقامات دو طرف به کشور های یکدیگر یا رد و بدل نمودن هدایای سلطنتی از وجود عطایی به عنوان محرم و امانت دار و سفیر غیر رسمی استفاده شود.

امیر عباس هویدا نخست وزیر و اردشیر زاهدی وزیر خارجه معروف دولت ایران ، به دنبال چهره شناخته شده و مورد قبول دو سوی مرزهای جنوبی ایران از او دعوت نموده بودند تا امور مطبوعاتی سفارت ایران در بحرین را هم انجام دهد که تا آخرین روز فروپاشی نظام سلطنت در ایران عطایی این مهم را هم در کنار سایر کارهای اداریش به خوبی انجام می داد.

پرویز عدل مدیرکل مطبوعاتی وزارت امور خارجه ایران در نامه ای به وزیرش یادآور می شود تا از وجود عطایی  بیشتر استفاده شود و یا محمود جعفریان در نامه ای به داریوش همایون وزیر اطلاعات می نویسد: “خبرنگار منحصر به فرد” و شدیدا او را تمجید می نماید و در همان نامه داریوش همایون وزیر اطلاعات و جهانگردی متذکر می شود که نام “عطایی” چندین بار در هیئت وزیران آمده است.

عطایی در مورد تحصیلات فرهنگی می گوید: افتخار من این است که شاگرد عبدالرحمن فرامرزی هستم ؛ چه نیز او هم تحصیلاتی نداشت جز چند سال مدرسه ابتدایی در بحرین! طول خدمت عطایی به عنوان خبر نگار یا رابط یا کارشناس مسائل سیاسی و اجتماعی کشورهای عربی جنوب خلیج فارس و مسئول چندین اداره خبری و توریستی و مطبوعاتی در این کشور ها هرگز روابطی دوستانه و برادرانه و صداقتی تنگاتنگ در تاریخ معاصر روابط این کشورها با ایران چون آن ایام وجود نداشت. لذا نباید زحمات و خدمات این چهره معروف مطبوعاتی و سفیر غیر رسمی حسن نیت که باعث تحکیم این روابط دوستانه و برادرانه می گردید را فراموش کرد.

در آخرین روزهای نظام سلطنت در ایران و نخست وزیری دکتر شاپور بختیار از عطایی خواسته شد تا برای صرفه جویی در هزینه های کشور دفاتر مزبور را بسته و کلیه اموال و لوازم دولت را به ایران باز گرداند که دقیقا به آنچه دولت خواسته بود عمل گردید. لازم به ذکر است که تنها دفتر خبری و رادیو تلویزیونی که لوازم و اموال دولت را به ایران باز گرداند، دفتر بحرین بود که با حضور و نظارت سفیر وقت ایران در بحرین مرحوم اسمعیل فربود انجام شد. عطایی از آن تاریخ به بعد با دنیای خبر و مطبوعات خداحافظی نمود و در لندن ساکن می باشد.

اطلاعات خانوادگی

کامران عطایی فرزند عزت اللّه خان ، فرزند غلامعلی خان “عطا الدوله چهارم” زاده  شیراز ، شهر گل و محبت و مهمان نوازی ما ایرانیان می باشد. عطایی در خرداد ماه 1325 مطابق با 1946 میلادی در خانواده ای سر شناس در شیراز به دنیا آمد. پدرش عزت اللّه خان ، مهندس راه و ساختمان و آخرین رئیس فنی اداره راه فارس بود. مادرش شاهزاده گلین از بازماندگان خاندان نادر شاه افشار و از مالکان معروف خطه  خفر در فارس به شمار می رفت. در ویکی پدیای فارسی بخش خاندان خواجه نوری که اجداد عطایی از همان خاندان نسبت گرفته ، اجداد او را به صدر اعظم نوری لقب داده اند. مجموعه ای از عکس و اسناد این خاندان توسط دانشگاه هاروارد جمع آوری شده است. حاج میرزا حسن حسینی فسایی مولف فارس نامه  ناصری از اجداد پدری عطایی به ترتیب از خیراللّه خان ، عبدالحسین خان ، امیر العمرا العظام فرج اللّه خان عطا الدوله ، به نیکی یاد کرده است. همینطور فرصت الدوله شیرازی، در آثار عجم از اجداد مادریش و مهمان نوازی آنها به خوش نامی نام برده.

دکتر باقر عاملی در کتاب خاندان های حکومت گرا در ایران، خاندان خواجه نوری را یکی از اصیل ترین و بزرگ ترین خاندان های ایران قلمداد نموده است و از 500 صفحه  این کتاب ، 53 صفحه  آن را به معرفی مشاهیر این خاندان پرداخته است.

همینطور دکتر عباس میلانی پژوهشگر سرشناس و نویسنده معروف کتاب شاه و معمای هویدا از قول منابع ایرانی و آمریکایی تایید می نماید که خاندان خواجه نوری از جمله چهل خاندان بزرگ و قدرتمند ایران بوده اند.

کامران عطایی از نخستین ازدواج خود با همسر بحرینیش ، پسر و دختری به نام ساحل و سحر دارد که در کشور های عربی جنوب خلیج فارس دارای مشاغل محترمی می باشند. عطایی از ازدواج دیگرش با همسر انگلیسی خود دارای دو پسر و دختر به نام داریان و گلین می باشد و در طول 35 سال گذشته که با دنیای مطبوعات و کشورهای عربی خداحافظی نمود ، اینک در انگلستان به کارهای تجاری مشغول می باشد.

آرمان ، مهران و هومان ، برادران کوچکتر عطایی از سال ها قبل از فروپاشی نظام سلطنت در ایران ، ساکن آمریکا و ایالت کالیفرنیا می باشند و تنها خواهرش در ایران به سر می برد.